Вътрешният министър говори по актуална тема от трибуната на парламента.Този акт

...
Вътрешният министър говори по актуална тема от трибуната на парламента.Този акт
Коментари Харесай

Демерджиев: Граничните полицаи плащат с телата си цената на недоброто техническо обезпечаване

Вътрешният министър приказва по актуална тема от трибуната на Народното събрание.

" Този акт не беше инцидентен, бяхме оценили риска от повишения мигрантски поток. Смятам, че наклонността обаче ще бъде към увеличение на този поток и започнахме да вземаме бързи мерки за да се оправим с този проблем. Щатът на гранична полиция е понижен на половина, доста по-рано е трябвало да бъде регистриран този проблем ".

Това съобщи от трибуната на Народното събрание служебният вътрешен министър Иван Демерджиев.

Служебният министър на вътрешните работи добави, че не може проблемите, насъбрани в " Гранична полиция " от 10 години, да се трансферират върху настоящето управление на Министерство на вътрешните работи. 

Това включва намаляването на щата, построяването на бутафорно защитно оборудване и проблемите с оборудването на служителите на реда.

Кристиан Вигенин обърна внимание, че от БСП не поискали това чуване, с цел да му желаят оставката. " Вярваме, че има смисъл да навлезем малко по-сериозно във връзка с проблемите, свързани с защитата на българската граница. При предходното управление на Министерство на вътрешните работи беше осъществена промяна в " Гранична полиция ". Той даде образец с закриването на районното ръководство в Болярово.  Вигенин изрази терзание, че последните произшествия може да хвърлят сянка върху присъединението ни към Шенген. 

" Проблемът, който поставяте, е извънредно сериозен, само че осъзнавайки неговата съвестност, от ден първи, първото нещо, което направих, е да посетя границата и то тъкмо в региона на Елхово. Ние бяхме оценили риска от повишения мигрантски поток. Ние доста добре осъзнаваме, че този поток няма да понижава ", отговори Демерждиев.

Той сложи като проблем понижения щат на " Гранична полиция ".  За последните 10 години щатът на " Гранична полиция " е понижен с 1300 индивида. Това води до ексклузивен труд, полаган от други структури на Министерство на вътрешните работи ", сподели той и посочи, че казусът е, че те не познават терена. 

Министърът обърна внимание и на неналичието на коли и разгласи, че са стартирали публични поръчки за нови. 

" Пътищата, които обслужваха приграничната 30 км зона, бяха в извънредно положение. Това водеше до непрестанни повреди в колите. Това наложи на собствен ред да активизираме сили и да поддържаме работилница на място в Елхово. Предприехме още едно деяние в тази посока. Предприехме коренен ремонт на тези пътища. За задачата беше оповестено отчасти бедствено състояние ", сподели Демерждиев.

Той добави, че със силите на Югоизточното горско дружество, са ремонтирани към този момент пътища.  Според него друго, което се е набило на очи, е неналичието на техническо застраховане. " Предприехме незабавни дейности с наличния запас. Поискахме помощ от Европейска комисия и такава ни е отпусната в незабавен порядък. Помощта е в тенденция да се обезпечи настояща поддръжка на автомобилна техника за 2.5 млн. евро, обезпечаване настояща поддръжа на останалата техника, която служи като датчици 2 млн. евро. Сумите е постъпят при започване на идната година ", уточни Демерджиев. Той означи и включването на дронове в защитата на границата.  " Българската граница наподобява доста по-добре от момента, в който я открих ", акцентира министърът, написа novini.bg.

" Предотвратените опити за навлизане на нашата граница до 9 ноември са 143 хиляди 477 лица. За цялата 2021 година са 40 хиляди лица.  При целия този голям напън, българската гранична полиция се оправя доста добре с него. За страдание нашите гранични служители на реда пазят и заплащат с телата си цената това, че границата не е добре механически обезпечена. Предприели сме всички ограничения по този начин, че това да се случи. Техниката да им оказва помощ и да ги пази, а не да стават цели и загради ", добави още министърът. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР